Почетна » Ugostiteljska oprema » 1. Inox neutralna oprema » 4. Viseći elementi i konzolne police

Inox viseći elementi i konzolne police – maksimalno iskorišćenje prostora u profesionalnim kuhinjama

Zašto su inox viseći elementi i konzolne police neophodni

U profesionalnim kuhinjama, gde je organizacija prostora od ključnog značaja za brzinu i efikasnost rada, inox viseći elementi i konzolne police predstavljaju idealno rešenje.
Oni omogućavaju odlaganje posuđa, pribora, začina i drugih kuhinjskih potrepština iznad radnih površina, oslobađajući dragocen prostor na stolovima i radnim linijama.
Izrađeni od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika, ovi elementi nude dugotrajnost, lako održavanje,  visoke higijenske standarde i estetiku koja se uklapa u svaki profesionalni kuhinjski ambijent.

Prednosti inox visećih elemenata i konzolnih polica

  • Optimalna iskorišćenost prostora – vertikalna organizacija omogućava više prostora na  radnim površinama.
  • Visoka otpornost na vlagu i koroziju – zahvaljujući AISI 304 nerđajućem čeliku koji pruža maksimalnu zaštitu čak i u prostorima sa maksimalnom parom i kondenzacijom.
  • Jednostavno održavanje – glatke, neporozne površine olakšavaju čišćenje i dezinfekciju.
  • Prilagodljivost – dostupni u različitim dimenzijama i konfiguracijama, od otvorenih polica do zatvorenih ormarića sa vratima.
  • Estetika – moderan, profesionalan izgled kuhinje.

Vrste inox visećih elemenata

Na tržištu postoji više tipova visećih elemenata prilagođenih različitim potrebama i prostorima u ugostiteljstvu.

Viseći elementi

Viseći elementi predstavljaju zatvorene module sa vratima, idealne za čuvanje posuđa, pribora ili zaliha koje treba zaštititi od prašine i vlage.
Izrađeni su od nerđajućeg čelika i dostupni u različitim dimenzijama.

  • Idealni za zaštitu sadržaja od spoljašnjih uticaja.
  • Jednostavna montaža na zid pomoću čvrstih nosača.
  • Mogućnost izrade po meri kako bi se uklopili u postojeći raspored kuhinje.

Otvoreni viseći elementi

Otvoreni viseći elementi omogućavaju brzi pristup tanjirima, šoljama, priboru ili začinima.
Zahvaljujući otvorenoj konstrukciji, sadržaj je uvek vidljiv i lako dostupan, što ubrzava rad u kuhinji.

  • Brz i jednostavan pristup opremi.
  • Minimalistički i funkcionalan dizajn.
  • Lako čišćenje i održavanje.

Konzolne police

Konzolne police su praktično rešenje za odlaganje dodatnog pribora ili sastojaka na zid, iznad radnih površina ili sudopera.
Njihova čvrsta konstrukcija omogućava sigurno odlaganje težih predmeta, a istovremeno zadržavaju otvoren i pristupačan dizajn.

Materijali i izrada

Svi inox viseći elementi i konzolne police izrađeni su od AISI 304 nerđajućeg čelika, poznatog po otpornosti na koroziju i pogodnosti za upotrebu u prostorima sa visokim higijenskim zahtevima.
Površine su polirane ili brušene, a spojevi zavareni radi maksimalne čvrstoće i higijene.

  • Materijal: AISI 304 nerđajući čelik.
  • Debljina lima: 0,8–1,2 mm u zavisnosti od modela i nosivosti.
  • Obrada: polirana ili brušena završna obrada.
  • Konstrukcija: dodatna ojačanja i higijenski obrađeni varovi bez poroznosti, radi sprečavanja nakupljanja nečistoća.

Dimenzije i mogućnosti prilagođavanja

Ovi elementi dostupni su u standardnim dimenzijama, ali se mogu izraditi i po meri kako bi se uklopili u specifičan prostor i potrebe kuhinje.

  • Broj polica može varirati u zavisnosti od visine prostora i namene.
  • Vrata mogu biti klizna ili na otvaranje, sa ručkama od inoxa ili integrisanim otvorima.
  • Otvoreni modeli se mogu kombinovati sa konzolnim policama radi maksimalne funkcionalnosti

Higijena i održavanje

  • Čišćenje blagim deterdžentima i mekom krpom.
  • Izbegavanje abrazivnih sredstava kako bi se sačuvala završna obrada.
  • Redovna dezinfekcija u skladu sa HACCP standardima.
  • Brisanje nakon pranja kako bi se sprečilo nakupljanje kamenca.
  • Povremeno pregledati spojeve i nosače radi provere stabilnosti

Integracija u profesionalne kuhinje

Inox viseći elementi i konzolne police savršeno se uklapaju sa ostalom opremom iz kategorije
profesionalne kuhinje, omogućavajući organizovan i funkcionalan radni prostor.

Oprema koja će upotpuniti vašu kuhinju

Za dobru organizovanost, funkcionalnost i potpun izgled vaše kuhinje preporučujemo Vam da pogledate i ostatak inox neutralne opreme koja uključuje stolove https://jeti.rs/kategorija-proizvoda/ugostiteljska-oprema/inox-neutralna-oprema/inox-stolovi/, sudopere https://jeti.rs/kategorija-proizvoda/ugostiteljska-oprema/inox-neutralna-oprema/inoks-sudopere/ i druge elemente koji čine profesionalnu kuhinju https://jeti.rs/kategorija-proizvoda/profesionalne-kuhinje/.

Gde se koriste inox viseći elementi i konzolne police

Zahvaljujući svojoj funkcionalnosti i otpornosti, ovi elementi nalaze primenu u gotovo svim segmentima ugostiteljstva i prehrambene industrije:

  • Restorani i hoteli - za optimalno iskorišćavanje vertikalnog prostora i uredno čuvanje zaliha.
  • Ketering kuhinje - za organizovano čuvanje opreme i namirnica u brzim pripremama velikih porudžbina.
  • Bolnice, škole i javne ustanove - za higijensko odlaganje pribora i suve robe u skladu sa sanitarnim standardima.
  • Pekare, picerije i proizvodni pogoni hrane - za skladištenje plehova, kalupa, začina i sastojaka.
  • Magacini i hladnjače - za optimalno iskorišćavanje vertikalnog prostora i uredno čuvanje zaliha.

Kako odabrati pravi model

  • Procenite prostor i tačne dimenzije za montažu kako bi izbegli probleme pri postavljanju.
  • Odlučite između zatvorenog ili otvorenog modela - zatvoreni modeli pružaju zaštitu od prašine i vlage, dok otvoreni nude brži pristup sadržaju.
  • Proverite nosivost i kvalitet konstrukcije.
  • Razmotrite dodatke i prilagođene opcije - poput dodatnih polica, specijalnih nosača, ojačanja ili izrade po meri kako bi se savršeno uklopili u vašu kuhinju..

Vredi zapamtiti

Inox viseći elementi i konzolne police su ključni za održavanje reda, higijene i efikasnosti u svakoj profesionalnoj kuhinji.
Bilo da se odlučite za zatvorene viseće elemente ili otvorene modele, pravilno odabrani komadi inox opreme će dugoročno unaprediti organizaciju i kvalitet rada u kuhinji.